ولکر پرتس، که همچنین رئیس ماموریت کمک انتقال سازمان ملل متحد یونیتامس است، از آرامش درگیری در برخی مناطق کشور بین نیروهای مسلح سودان (SAF) و شبه نظامیان از نیروهای پشتیبانی سریع (RSF) استقبال کرد و خاطرنشان کرد که “به طور کامل مورد احترام قرار نمی گیرد“.
وی از هر دو طرف خواست تا به آخرین روز آتش بس توافق شده پایبند باشند و “دسترسی بشردوستانه” را به سازمان ملل و شرکایش که تا آنجایی که شرایط اجازه می دهد به ارائه کمک های نجات دهنده ادامه می دهند، تسهیل کنند.
آقای. پرتس که به همراه پرسنل ارشد سازمان ملل در سودان به سر می برد، در بیانیه ای گفت که “عمیقا نگران گزارش های اخیر درباره خشونت در ال جنینا (دارفور غربی) است که به نظر می رسد به طور فزاینده ای ابعاد بین المللی نیز به خود گرفته است. حملات به غیرنظامیان و غارت و توزیع سلاح در میان جوامع محلی“
اماکن سازمان ملل غارت شد
او گفت که حملات همچنین منجر به “غارت دسته جمعی دیگر” شده است. از جمله اماکن سازمان ملل“
او یک بار دیگر خواستار پایان فوری درگیری بین دو جناح شد که قادر به توافق بر سر ادغام نیروهای خود پیش از انتقال به حکومت غیرنظامی، قبل از تشدید خشونت و تخریب نیستند.
رئیس یونیتامز با فراخوانی برای محافظت از همه کمکهای بشردوستانه – امکانات و داراییهای آنها – به ژنرالها گفت که برای غیرنظامیان بسیار مهم است که بتوانند مناطق جنگ فعال را بهخوبی ترک کنند و به «تدارکات ضروری» دسترسی داشته باشند.
وی از تلاشهای مداوم مقامات محلی در منطقه برای تنشزدایی استقبال کرد و قول داد که با همه طرفها در جهت یک آتش بس پایدار با مکانیسم نظارت، مذاکرات سیاسی و کاهش آلام انسانی“
تدروس آدهانوم غبریسوس، رئیس سازمان جهانی بهداشت در سخنانی در ژنو گفت که خشونتها در سودان «یکی از مشکلات را در برگرفته است. تلفات وحشتناک سلامتی“.
مرگ و میر بیشتر به دلیل بیماری
وی افزود: «علاوه بر تعداد کشتهها و جراحات ناشی از خود درگیری، سازمان جهانی بهداشت انتظار دارد مرگ و میر بسیار بیشتری به دلیل شیوع بیماری، عدم دسترسی به غذا و آب، و اختلال در خدمات بهداشتی ضروری از جمله ایمن سازی وجود خواهد داشت.“، او گفت.
WHO تخمین می زند از هر چهار نفر از جان باختگان یک نفر میتوانست نجات یابد با دسترسی به درمان اولیه اورژانس پزشکی برای مجروحان.
اما امدادگران، پرستاران و پزشکان قادر به دسترسی به غیرنظامیان مجروح و غیرنظامیان قادر به دسترسی به خدمات نیستند. در خارطوم، پایتخت، 61 درصد مراکز بهداشتی تعطیل هستند و تنها 16 درصد به طور عادی فعالیت می کنند.
24000 تولد، بدون مراقبت بیمارستانی
بسیاری از بیماران مبتلا به بیماری های مزمن مانند بیماری کلیوی، دیابت و سرطان قادر به دسترسی به امکانات بهداشتی یا داروهای مورد نیاز خود نیستند و در هفته های آینده، 24000 زن در پایتخت زایمان خواهند کرد، “اما در حال حاضر نمی توانند به مراقبت های مادر دسترسی داشته باشند”تدروس گفت.
رئیس سازمان جهانی بهداشت خاطرنشان کرد: خطر ابتلا به بیماریهای اسهالی بالا است، زیرا آبرسانی مختل شده و مردم برای زنده ماندن از آب رودخانه مینوشند.
با تعلیق برنامه های تغذیه، 50000 کودک در معرض خطر واقعی هستند; و حرکت غیرنظامیان به دنبال امنیت، سیستم بهداشتی شکننده در سراسر کشور را تهدید میکند.»
از زمان شروع درگیری، WHO 16 حمله به سلامت را تأیید کرده است که منجر به آن شده است حداقل هشت مرگ تا حالا.
هزاران نفر در حال فرار از جنگ
با ادامه جنگ، سازمان ملل در حال آماده شدن برای یک هجوم گسترده پناهندگان فرحان حق معاون سخنگوی سازمان ملل روز چهارشنبه به خبرنگاران در نیویورک گفت که به کشورهای سراسر منطقه هم مرز با سودان از جمله جمهوری آفریقای مرکزی، چاد، مصر، اتیوپی و سودان جنوبی وارد می شود.
آژانس پناهندگان UNHCR تخمین می زند که برخی از 270000 نفر می توانند تنها به سودان جنوبی و چاد فرار کنند.
“در سودان جنوبی، شرکای بشردوستانه ما هستند افزایش حضور خود در مناطق پاسخگویی کلیدی برای کمک به آسیب پذیرترین افراد” گفت: آقای حق در چاد، کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل (UNHCR) با دولت برای ارزیابی نیازهای افرادی که وارد کشور می شوند کار می کند.
کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل از همه کشورهای همسایه سودان می خواهد که از ترس جان خود، مرزهای خود را به روی کسانی که از خشونت می گریزند باز نگه دارند.
حیف بچه ها: زندگی ها باید اولویت داشته باشند
ویرجینیا گامبا، نماینده ویژه در امور کودکان و درگیریهای مسلحانه، و نجات معلا مجید، نماینده ویژه در امور خشونت علیه کودکان، در بیانیهای مشترک گفتند که از آمار گزارششده تلفات غیرنظامیان از جمله کودکان نگران هستند.
” زندگی، حفاظت و رفاه کودکان باید بر عملیات جنگی ارجحیت داشته باشدو ما از همه طرفها میخواهیم که خصومتها را متوقف کنند و از حمایت کامل همه کودکان اطمینان حاصل کنند.
این دو مقام گفتند: «طرفها باید از حمله به زیرساختهای غیرنظامی مطابق با قوانین بشردوستانه بینالمللی، بهویژه مواردی که کودکان را تحت تأثیر قرار میدهند – از جمله مدارس و تأسیسات پزشکی و همچنین سیستمهای آب و فاضلاب، خودداری کنند».
آنها همچنین به افسران نظامی درگیر در جنگ یادآوری کردند که “صرف نظر از نقش آنها، کودکان زیر 18 سال تحت هیچ شرایطی نباید در درگیری های مسلحانه شرکت کنندزیرا استخدام و استفاده از کودکان طبق قوانین بین المللی ممنوع است.